Zadel

Zadels passen, aanmeten en aanpassen is echt een vak. Ik heb dan ook echt bewondering voor de mensen die dit vaak met veel passie doen. Helaas zie ik het toch in de praktijk wel eens misgaan. Vaak zegt een paardeneigenaar “Zadelmaker is net geweest en heeft het zadel opgevuld, dus dat ligt goed”. Ik kom te vaak zadels tegen die naar mijn mening overvuld zijn, de kussens zijn dan keihard. Belangrijk is dat het zadel ook na opvullen wordt gecontroleerd en dat er dan ook  tijdens het rijden wordt gekeken of het goed ligt.

Veel zadels hebben een ingebouwde voorsingel, en bij veel paarden geeft dit problemen. De singel stoten zitten dan rechtstreeks aan de boom en geven teveel druk rond de schoft. Voor sommige paarden is het wel nodig omdat het zadel anders naar voren schuift, maar als het zonder kan liever niet gebruiken of aan laten passen.

Als jezelf je zadel wilt beoordelen, voel dan eens of de kussens zacht en gelijkmatig gevuld zijn, houdt het zadel met de lepel tegen je buik en kijk of de kussens even hoog zijn. Let ook op je paard als je het zadel oplegt en aansingelt, vaak probeert je paard je te vertellen dat het niet lekker ligt. Soms is singel nijd aangeleerd gedrag, maar het kan ook echt beteken dat het zadel niet lekker ligt.

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen in zadels, onderleggers en singels. Zeker het proberen waard, een paar details aanpassen kan soms samen een groot verschil maken. Onthoudt echter wel een ding: als de boom in het zadel niet op het paard past, gaat het zadel ook niet passen.

DSC_3786