Werkwijze

WerkwijzeNa de geschiedenis en de problemen van het paard te hebben doorgenomen beoordeel ik een paard eerst op stand. Ik kijk onder andere naar bouw, asymmetrieën en spierontwikkeling. Na het beoordelen op stand palpeer ik het hele paard. Hierna zie ik als dat mogelijk is het paard graag in beweging, bij voorkeur onder het zadel of aan de longeerlijn.

Na het bewegingsonderzoek volgt opnieuw het palperen, waarna vervolgens wervel voor wervel en per gewricht naar blokkades wordt gezocht en behandeld. Ik begin meestal bij het heiligbeen omdat paarden hier rustig van worden. Als laatste doe ik vaak de hals, omdat dit voor veel paarden het minst prettig is.

Bij paarden waarvoor het nodig is voer ik hierna nog dryneedling uit, een enkele keer begin ik juist met dryneedling om daarna beter chiropractisch te kunnen behandelen. Vaak is het beter om 1 tot 2 dagen na de behandeling niet met het paard te werken, maar zelf vrij te laten bewegen. De theorie schrijft voor om na 2 tot 3 weken een controle te doen, maar doorgaans gaat dit in overleg op een ander moment of als het weer nodig lijkt te zijn.

Het kan soms zo zijn dat een paard te duidelijk kreupel is voor een chiropractische behandeling en dat ik over ga tot een kreupelheidsonderzoek of doorverwijs naar een kliniek voor nader onderzoek. Een enkele keer komt het voor dat een paard na chiropractische behandeling een niet eerder vertoonde kreupelheid vertoont doordat door de behandeling de compensaties om dit te verbergen zijn weg genomen.

Om ruiters verder te helpen verwijs ik weleens door naar Jannet van Wijk (ruiterfysio.nl) of Sjouke van Rossem (equicore.nl).

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie, tarieven of het maken van een afspraak.