Vitamine E

In mijn vorige blog ben ik al even kort ingegaan op vitamine E. Helaas zie ik het in de praktijk nog al eens mis gaan, veel (sport)paarden krijgen te weinig vitamine E. Het lastige hierbij is dat Vitamine E vrijwel niet in kuil en hooi zit en dat het gehalte vitamine E in krachtvoer nogal uiteenloopt: van 100mg per kg tot 750 mg per kg. Nog lastiger is het feit dat de meningen over de behoefte aan vitamine E ook nog al uiteenlopen en dat vitamine E in bloed erg lastig te meten is.

Een paard dat niet werkt heeft voor onderhoud 1 mg vit E per kg lichaamsgewicht nodig. Dus als je brok 200mg per kilo bevat, zou je al 3 kilo moeten geven aan een paard van 600kg om aan de behoefte te voldoen. Overigens gaan we er hierbij wel vanuit dat er pas problemen ontstaan bij voeren van minder dan 70% van de behoefte.

Met name voor paarden die hard werken lopen de meningen in de literatuur nogal uiteen. Ik zelf reken voor een gemiddeld sportpaard met 2000mg, liever teveel dan te weinig. Voor veel paarden betekent dit dat Vitamine E in een supplement bijgegeven moet worden. Let hierbij op de vorm van de vitamine E: alfa tocopherol is de natuurlijke vorm, maar synthetisch alfa tocopheryl is veel beter houdbaar. Voor de synthetische vorm staat 1mg gelijk aan 1 internationale eenheid IE of IU. Voor alfa tocopherol is dit 1,36.

Veel supplementen bevatten tevens Selenium. Teveel vitamine E kan geen kwaad, maar meer dan 1mg Selenium per 100 kg wel! Paarden die olie krijgen bijgevoerd, ook lijnzaad olie, hebben per 100 ml olie, 100mg meer vitamine E nodig. In vers gras zit gelukkig wel vitamine E  dus dan hoeft er minder vitamine E bijgeven te worden.

Dus check eens de gehaltes in je krachtvoer en misschien is het dus wel nodig om vitamine E bij te geven. Twijfel je over het gehele rantsoen van je paard? Ik kom graag langs om alles door te nemen en vervolgens door te rekenen waarna je per mail een doorgerekend voedingsadvies krijgt.