Veulens ontwormen

Volwassen paarden ontwormen we tegenwoordig bij voorkeur naar aanleiding van mest onderzoek. Voor veulens gaat dit helaas niet helemaal op, omdat de eitelling in de mest veel lager kan zijn kan de werkelijke besmetting in het veulen. Met name spoelwormen kunnen voor grote problemen zorgen bij veulens.

Het ontwormen van het veulen begint al bij de merrie. Op het moment dat de melkproductie op gang komt wordt ook de zogenaamde veulen worm in de merrie geactiveerd. Mijn advies is dan ook om de merrie met ivermectine te ontwormen op het moment dat ze echt begint te uieren. Het veulen zelf hoeft dan de eerste 3 maanden niet ontwormd te worden.

Vanaf 3 maanden gaan de spoelwormen een probleem vormen en raad ik aan om te ontwormen met fenbendazol(Panacur). Fenbendazol heeft voor mij de voorkeur boven pyrantel omdat de spoelworm hier niet lijk stijf van wordt en er veel minder risico is op verstopping of zelfs darm perforatie. Na 4 maanden wederom ontwormen met fenbendazol en een week na het ontwormen mest onderzoek laten doen. Spoelwormen zijn vaak resistent tegen ivermectine maar bloedwormen vaak juist weer tegen fenbendazol en pyrantel. Na dit mest onderzoek weet je dus of er nog wormen zijn en of er dus eventueel nog een ander middel gebruikt dient te worden. Ook op 5 en 6 maanden raad ik aan om met fenbendazol te ontwormen en zeker voor het spenen nogmaals mestonderzoek. Gebruik zeker tot 6 maanden absoluut geen moxidectine(Equest) bij veulens.

Ontwormen blijft maat werk en standaard schema’s zijn eigenlijk achterhaald, dus overleg bij twijfel altijd met de dierenarts die de stal kent waar je paard staat.