No feet, no..

DSC_3663Elke keer als ik een zoolzweer uitsnijd of ijzers afhaal om foto’s te nemen denk ik bij mezelf: Wat ben ik blij dat ik geen hoefsmid ben geworden. Want was is dat een moeilijk en zwaar vak!

Toch is een van de dingen die me het meest is tegengevallen toen ik, inmiddels alweer bijna tien jaar geleden als dierenarts begon,  dat teveel paarden kreupel zijn doordat ze niet goed op hun hoeven staan.

Ik kom wekelijks paarden tegen die het net niet goed doen en op harde bodem, meestal op de volte, kreupel zijn. Gelukkig zijn er bij veel van deze paarden geen afwijkingen te vinden op röntgen en echo en gaan ze het weer goed doen nadat de stand en eventueel beslag zijn aangepast. Mijn belangrijkste tip is dan ook om je paard bij twijfel te testen op harde bodem. Of een paard wel of geen ijzers nodig heeft hangt echt van de hoeven van het paard zelf en het gebruik van het paard. De basis moet wel altijd zijn dat een paard goed bekapt wordt. Ik zie toch te vaak te lange tenen en te weinig verzenen. Ideaal gezien kun je de lijn van de kroonrand evenwijdig zien lopen met de rand van de hoef.  Waar het naar mijn idee bij ijzers te vaak fout gaat is dat ijzers te klein zijn en er te weinig opzet in wordt gesmeed.

Maar ook wij dierenartsen en paardeneigenaren moeten niet vergeten hoe zwaar het vak van hoefsmid is, en hoe lastig sommige voeten en paarden kunnen zijn!