Humane Consumptie

Vaak kijken paardeneigenaren mij wat wazig aan als ik aan hen vraag of hun paard is uitgesloten voor humane consumptie. Het is natuurlijk ook niet het leukste om over na te denken, maar wel belangrijk. In elk paardenpaspoort zitten twee pagina’s: een om definitief uit te sluiten voor humane consumptie en een om toe te laten voor humane consumptie. Wat de meeste paardeneigenaren zich niet realiseren is dat zolang er niks in het paspoort staat, het paard nog is toegelaten voor consumptie en dat dit bepaalde verplichtingen met zich meebrengt.

Zolang er niks in het paspoort staat ben je verplicht om ALLE medicatie die een paard krijgt, dus ook ontworming en entingen bij te houden in zogenaamde logboeken. Vaak is dit de factuur, hierop moet dan ook de naam en liefst chipnummer van het betreffende paard staan, wachttijd en registratie van het middel. Sommige dierenartsen versturen de logboeken apart. De facturen of logboeken moeten minstens 5 jaar bewaard worden.  Er is ook medicatie die op de zogeheten 6 maanden lijst staat en die in het paspoort genoteerd moet worden. In de praktijk zijn dit de medicijnen voor als een paard onder narcose gaat, het oog aangekleurd wordt, de meeste oogzalven en sommige antibiotica. Er zijn ook medicijnen, waaronder het welbekende “Buut”, waarna een paard helemaal nooit meer voor consumptie aangeboden mag worden en dus uitgesloten dient te worden in het paspoort.

ls je dus toch al zeker weet dat je paard nooit naar de slacht gaat, laat het dan bij het eerst volgende bezoek van je dierenarts in het paspoort zetten, je bespaart jezelf en je dierenarts een hoop administratie. Wil je de keuze toch nog niet maken, help je dierenarts dan elke keer herinneren dat je logboeken nodig hebt!