Basis Voeren

Helaas is het met de voeding van onze paarden al bijna hetzelfde als met onze eigen voeding: Als je de reclame ziet lijkt het veelbelovend, als je er vervolgens induikt en ziet wat er daadwerkelijk in zit valt het vaak toch een beetje tegen. In een eerdere blog schreef ik al over het belang van Vitamine E en dat dit in de meeste commerciële krachtvoeders te weinig aanwezig is.

Maar laten we niet aan de basis voorbij gaan. De basis van elk rantsoen is goed ruwvoer. Paarden moeten elke dag een kilo droge stof aan ruwvoer binnen krijgen. Voor droog hooi betekent dit 1,2 kilo hooi per 100 kilo lichaamsgewicht, voor kuil dat meer water bevat dus nog meer kilo’s. Daarnaast is het belangrijk om een paard niet langer dan acht uur, liefst 6 uur, zonder eten te laten staan. Voer ook nooit meer kilo’s krachtvoer dan ruwvoer en altijd eerst ruwvoer en dan pas krachtvoer. Deze basis regels vormen de basis van een goed rantsoen.

Wat er dan nog bij gevoerd moet worden hangt af onder andere af van de arbeid, geslacht, ras en leeftijd.  Ik hanteer daarbij de vuistregel dat een paard die minder dan een kilo krachtvoer krijgt en een pony die minder dan een halve kilo  krachtvoer krijgt een algeheel vitamine en mineralen supplement bijgevoerd moet krijgen. Voor veel sportpaarden geldt dat zij zeker in de winter extra vitamine E bij moeten krijgen.

Twijfel je over het rantsoen van je paard? Dan kan een rantsoen berekening helpen. In een ideale situatie is er een ruwvoer analyse aanwezig en kan daarmee gerekend worden, maar er zijn ook standaard tabellen waar de waarden uitgehaald kunnen worden. Uit de berekening komt dan hoeveel krachtvoer of supplement het beste bij gegeven kan worden, maar de basis regels hierboven blijven altijd van toepassing.